Alles over netwerken en security.
 Menu:


 
 Forum  Documentatie
 Forum  Diensten
 Forum  ADSL providers
 CCIE Blog  CCIE BLOG


Draadloos Netwerk Beveilingen

Beveilig je draadloze netwerkEen wireless netwerk zonder bescherming is nog kwetsbaarder dan een gewoon netwerk. Voorkom misbruik van je draadloze netwerk. Hieronder staat in twee stappen beschreven hoe je dat doet.

1. Beperk de toegang tot het wireless netwerk

Iedereen die van je wireless netwerk gebruik wil maken dient je toestemming te hebben. Toegang kunt u geven of weren met een technische instelling.

Om verbinding te kunnen maken met een draadloos netwerk heeft een computer een wireless netwerkkaart nodig. Zo'n netwerkkaart heeft een eigen uniek nummer, een 'MACadres'. Je kunt uw wireless router zo instellen dat alleen computers met een bekend MACadres toegang krijgen tot je netwerk. Deze adressen kun je meestal handmatig invoeren.

Alleen 'bekende' computers toelaten tot je wireless netwerk is niet afdoende beveiliging. Het is een zeer dunne laag bescherming die makkelijk te omzeilen is. Want net als post werkt internetverkeer met een geadresseerde en afzenderadres. Ieder stukje verkeer, oftewel datapakketje, dat u verstuurt bevat dan ook je MACadres. De datapakken zijn standaard leesbaar. Iedereen met een wireless netwerkkaart in de buurt van je wireless modem kan uw internetverkeer opvangen en lezen. En zo kunne ze je MACadres achterhalen.
Om alsnog toegang te krijgen tot het wireless netwerk vervangen de inbrekers hun MACadres met dat van jouw MACadres. Zij doen net alsof hun laptop een 'bekende' computer is door je eigen MACadres te spoofen. Network4all raad daarom aan om ne wirelles netwerk verkeer te versleuten. De bekenste is WEB, maar ook WPA kan tegen woordig.

2. Maak je netwerk verkeer onleesbaar

Versleutel al het dataverkeer tussen de computer en je wireless modem met een code. Dit type beveiliging heet encryptie. Alleen de computers die de juiste ontcijfersleutel beschikken kunnen dan leesbare pakketjes ontvangen en versturen naar uw wireless modem. En vice versa, uw wireless modem kan alleen pakketjes ontcijferen die ingepakt zijn met een unieke sleutelwoord (shared secret). Ander verkeer wordt niet verwerkt.
Je kunt kiezen uit twee standaard manieren om data te encrypten voor draadloos netwerken. Het inmiddels verouderde WEP (Wired Equivalent Privacy) en het nieuwe en effectievere WPA (Wi-Fi Protected Access). Een van deze protocollen, of misschien beide, is meestal aanwezig op de computer en router. Je vindt deze op uw computer in het configuratiescherm, bij de instellingen van je wireless netwerk.
Je voert de instellingen in WEP of WPA zelf in. In feite is het enige dat je doet een eigen sleutelwoord instellen. Je stelt dit in op de router, en ook op iedere afzonderlijke computer die u toegang wilt geven tot het wireless netwerk. Het sleutelwoord dient bij alle systemen hetzelfde zijn. Maak uw sleutelwoord (shared secret) niet te makkelijk.

Vindt je het te ingewikkeld, vraag dan hulp. De beveiliging van uw netwerk is de moeite waard. Als u uw netwerk niet beveiligt is het een kwestie van tijd voordat iemand er misbruik van maakt.

Voor extra informatie over WEP / WPA stuur even een e-mail naar info@network4all.nl2004 - Frizone webdesign