Alles over netwerken en security.
 Menu:


 
 Forum  Documentatie
 Forum  Diensten
 Forum  ADSL providers
 CCIE Blog  CCIE BLOG


PPPoA Protocol

Informatie over het PPPoA protocolHet PPPoA protocol
Zowel PPPoE als PPPoA zijn veel gebruikte verbindings-protocollen voor ADSL. De meeste interne modems, routers en de meeste usb modems worden geconfigureerd met PPPoA, bridged modems gebruiken PPPoE.

Het grote voordeel van PPPoA ten opzichte van PPPoE is dus dat PPPoA veel minder overhead kent, nadeel is dat je relatief weinig controle hebt, terwijl je bij PPPoE netjes de diverse stappen kunt loggen.

Atm is het transport protocol, AAL5 (ATM Adaption Layer 5), een laag die er voor zorgt dat je netwerkprotocollen over ATM kunt sturen, zonder dat deze last heeft van specifieke ATM eigenschappen. In het geval van PPPoA is het netwerk protocol dus het PPP protocol.

Opbouw
Fysieke verbinding: de koperdraad (telefoonlijn)
Transport Layer: Atm layer, in de praktijk kortweg ATM genoemd
Adaption Layer: AAL5
Network Layer: PPP
Nog een opmerking voor diegenen die hierin het OSI model ontdekken: De ATM laag komt overeen met de datalinklaag en de netwerklaag in het OSI model, alleen kan ATM zelf niet autonoom een route te bepalen. De AAL laag vertoont karakteristieken van de transportlaag. het verschil is dat AAL echter geen end-to-end connectie is.

LLC Encapsulated PPP Over AAL5
Er zijn 2 encapsulatie methoden om PPP over AAL5 te gebruiken: VCMUX en LLC. AAL5 gebruikt naast encapsulatie (inkomend ~) ook decapsulatie (uitgaand verkeer).

LCP
In veel logfiles ziet u veel LCP (Link Control Protocol) pakketten, dit kunt u beschouwen als een soort keep-a-live pakketten. Bij een aantal LCP time-outs wordt bij een goede PPPoA implementatie de verbinding verbroken en geprobeerd opnieuw een verbinding aan te maken.
2004 - Frizone webdesign