Alles over netwerken en security.
 Menu:


 
 Forum  Documentatie
 Forum  Diensten
 Forum  ADSL providers
 CCIE Blog  CCIE BLOG


PPPoE Protocol

Informatie over het PPoE protocolHet PPPoE protocol

PPPoE wil niets anders zeggen dan dat er een PPP verbinding, wat al lang gebruikt werd als protocol, bijvoorbeeld bij een analoge dialup verbinding, tot stand wordt gebracht over een bridged ethernet device. Een voorbeeld van deze configuratie is een Aztech 900E verbonden met een netwerkkaart op de computer waarbij de computer via een PPPoE implementatie zoals RasPPPoE de verbinding met Adsl tot stand brengt.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een router achter het Adsl modem waarbij de router de verbinding tot stand brengt. Ook allerlei routers met ingebouwde adsl modem ondersteunen het PPPoE protocol.

Veel van de PPPoE implementaties kennen log en of debugging functionaliteit, waarbij de stappen die genomen worden om de verbinding tot stand te brengen goed te volgen zijn. Onder Linux kunt u de logs terug vinden in /var/log/messages.

In deze handleiding worden deze stappen uitgelegd.

PPPoE stapsgewijs
Stap 1: PADI
The PPPoE Active Discovery Initiation (PADI) packet: De PPPoE client gaat op zoek naar de PPPoE server. In de Belgacom setup is dit een BAS (Broadband Access Server) van RedBack.

Stap 2: PADO
The PPPoE Active Discovery Offer (PADO) packet: Zodra een BAS een PADI pakket ontvangt reageert deze met een PADO pakket. Dit pakket bevat ook de naam van de server, bijvoorbeeld: BAS-Antwerpen.

Stap 3: PADR
The PPPoE Active Discovery Request (PADR) packet: Omdat het mogelijk is dat er meer BASSEN gevonden worden, moet de PPPoE Client aan de server nogmaals en bevestiging sturen.

Stap 4: PADS
The PPPoE Active Discovery Session-confirmation (PADS) packet: De server heeft de PADR ontvangen en de eigenlijke PPP sessie met als eerste stap de authorisatie kan beginnen.

Stap 5: PADT
The PPPoE Active Discovery Terminate (PADT) packet: De BAS beeindigd de sessie, bij Belgacom gebeurt dat in ieder geval elke 36 uur om het ip-adres te vernieuwen. Hierna wordt de PPP sessie afgesloten, en wordt er eventueel opnieuw een verbinding gemaakt.

LCP
In veel logfiles ziet u veel LCP pakketten, dit "Link Control Protocol" kunt u beschouwen als een soort keep-a-live pakketten. Bij een aantal lcp time-outs wordt bij een goede PPPoE implementatie de verbinding verbroken engeprobeerd opnieuw een verbinding aan te maken.2004 - Frizone webdesign